Guatemala in een oogopslag

In dit artikel...

Praktische zaken en interessante feiten

De officiële naam is de Republiek van Guatemala, die afkomstig is van de inheemse naam Quauhtemallan, wat “plaats van veel bomen” betekent.

De officiële taal is Spaans, maar er worden in het hele land nog 24 andere talen gesproken, de meeste zijn Maya-gebaseerd.

Er zijn 18 miljoen Guatemalanen en we noemen onszelf “chapines”.

Het land is verdeeld in 22 departementen (of provincies). De hoofdstad van Guatemala is Guatemala-Stad, gelegen in het departement Guatemala.

De belangrijkste feestdagen voor ons zijn Semana Santa (heilige week voor Pasen), Bevrijdingsdag (15 september), Allerheiligen (1 november) en Kerstmis.

Guatemala heeft 110V stroom. Houd hier rekening mee als je je elektronische apparaten gebruikt die mogelijk niet compatibel zijn met dit voltage. Het is verstandig om een ​​adapter mee te nemen om je apparaten aan te sluiten.

Onze tijdzone is GMT-6. Er is een tijdsverschil van 7 uur tijdens de Europese winter en een verschil van 8 uur tijdens de zomer.

Wat communicatie betreft heeft TIGO de beste internetdekking. Je kunt de chip in de luchthaven kopen. Probeer het meteen uit om er zeker van te zijn dat het goed werkt. Bijna alle hotels en andere locaties hebben wifi.

Geld zaken

Onze valuta is de Quetzal, genoemd naar onze nationale vogel. De snelste en goedkoopste manier om Quetzales te krijgen, is via de geldautomaten. 1 Euro is ongeveer 8 Quetzales.

Let bij het gebruik van geldautomaten extra op dat je je kaart terugkrijgt, want in Guatemala krijg je de kaart pas terug nadat je het geld hebt gekregen, terwijl je hier in Nederland de kaart direct terugkrijgt.

Buiten de grote steden worden pinpassen en creditcards niet veel gebruikt. Master Card en Visa zijn de meest geaccepteerde kaarten. Apple Pay werkt goed waar creditcards werken.

Ik raad aan om altijd contant geld bij je te hebben. In veel hotels en restaurants kun je met een kaart betalen, maar kleine supermarkten, markten of gidsen accepteren normaal gesproken alleen contant geld. Als je op weg bent naar een lange rit, zorg er dan voor dat je voldoende contant bijhebt.

Fooien zijn over het algemeen inbegrepen in de restaurants (je ziet 10% servicekosten op de rekening). Als dit niet is inbegrepen of als je iets extra’s wilt geven, is 10% het normale bedrag dat we fooien geven in restaurants.

Het is gebruikelijk om je gids of chauffeur een fooi te geven als je tevreden bent met hun diensten. De salarissen in Guatemala zijn niet hoog en ze zijn erg blij met een beetje extra.

Autorijden in Guatamala

Dit is de meest gestelde vraag die ik krijg. Het is voor mij altijd een uitdaging om daar antwoord op te geven.

Ik hou van autorijden in Guatemala. Ik doe het al meer dan 30 jaar, dus ik ben goed gewend aan de staat van de wegen, het gebrek aan verkeersveiligheidseducatie… de ups en downs.

Ik raad om vele redenen niet aan om zelf in Guatemala te rijden. De wegen zijn vaak niet goed onderhouden en niet voldoende gemarkeerd of verlicht. En wij Guatemalanen rijden een beetje agressief. Een autoverzekering is niet verplicht, wat betekent dat als je een ongeluk krijgt, de andere partij waarschijnlijk niet verzekerd is.

Aan de positieve kant, als je iemand je laat rijden, kun je genieten van de opmerkelijke landschappen, in contact komen met lokale mensen die de weg kennen en zorgeloos tussen bestemmingen reizen.

Het weer

Guatemala heeft het hele jaar door een gemiddelde temperatuur van 21º. Het land van de eeuwige lente.

Met meer dan 360 microklimaten zul je zien dat de temperatuur meer afhangt van de hoogte dan van de tijd van het jaar. Hoe hoger je zit, hoe kouder het wordt. In de Sierra de Los Cuchumatanes, op meer dan 3000 meter hoogte, kan je op 5º staan ​​terwijl op het strand 30º is.

De luchtvochtigheid is ook hoog in Guatemala, vooral in de laaglanden. Als je door het hele land reist, wees dan voorbereid op alle weersomstandigheden.

Beste tijd om te reizen

Met het hele jaar door lenteachtig weer is Guatemala altijd aangenaam om te bezoeken.

Er zijn twee seizoenen: het regenseizoen loopt van mei tot oktober en het droge seizoen van november tot april.

Alles is groener en weelderiger met de regen. Als het regent, krijgen we meestal tropische buien die niet lang duren. Rond eind juli of begin augustus is er een hittegolf of “canícula” wanneer de regen een paar weken stopt, de temperatuur wat opwarmt en we een heldere lucht krijgen.

In november en december vind je prachtige luchten met verbazingwekkende wolkenlandschappen. Alles is nog groen van onze “winter”. Hoewel het hier in Europa laagseizoen is, kan het druk zijn met het lokale toerisme in Guatemala, dus zorg ervoor dat je ruim van tevoren reserveert.

Guatemala Stad

Veel mensen besluiten Guatemala-Stad over te slaan en rechtstreeks naar Antigua te gaan. Wil je een compleet beeld van Guatemala, dan is een bezoek aan Guatemala Stad een aanrader.

Afgezien van het verkeer vind ik de hoofdstad van het land een prachtige stad. Natuurlijk kan mijn mening bevooroordeeld zijn. Als gastronomische bestemming vind je vier restaurants in de top 100 van Latin America’s Best Restaurants.

De mix van oud en modern en het contrast met de rest van het land maken een bezoek zeker de moeite waard.

Veiligheid

Guatemala is veilig voor bezoekers.

Tot 2019 was mijn leven in Guatemala. Ik heb daar een uitgebreid netwerk en begrijp de Guatemalteekse eigenaardigheid. Als je met Let’s go to Guatemala reist, leer je het land grondig kennen, voel je je altijd veilig en ondersteund.

Natuurlijk bestaat er niet zoiets als een 100% veilige plek in de wereld. Daarom moet je altijd je gezond verstand gebruiken, voorzichtig zijn en op je bezittingen letten.

Avontuur

Als je van plan bent om Guatemala te bezoeken, houdt je waarschijnlijk van actief en avontuurlijk reizen.

Guatemala is oprecht, ruig, vol kleur en hartelijke mensen. Het is een authentieke bestemming, verre van massaatoerisme of cookie-cutter perfectie.

Omarm het en je zal de tijd van je leven hebben.

Hi, ik ben Paula!

Hi, ik ben Paula!

Guatemala Reisspecialist en trotse chapina in hart en nieren.

Het plannen van een reis maakt deel uit van de reiservaring en moet worden genoten. Ik help je bij het ontwerpen van een uitgebalanceerde reisroute door Guatemala, zodat je je tijdens de hele reis zelfverzekerd en stressvrij voelt.

Als je met Let's go to Guatemala werkt, voel je je gehoord en goed verzorgd terwijl je Guatemala ervaart met lokaal inzicht.

Hi, ik ben Paula!

Hi, ik ben Paula!

Guatemala Reisspecialist en trotse chapina in hart en nieren.

Het plannen van een reis maakt deel uit van de reiservaring en moet worden genoten. Ik help je bij het ontwerpen van een uitgebalanceerde reisroute door Guatemala, zodat je je tijdens de hele reis zelfverzekerd en stressvrij voelt.

Als je met Let's go to Guatemala werkt, voel je je gehoord en goed verzorgd terwijl je Guatemala ervaart met lokaal inzicht.

Heb je vragen?

Ik vind het leuk dat Guatemala je aanspreekt en je wilt er meer over weten. Hoe kan ik je helpen?