Guatemala: Goed om te weten

Veelgestelde vragen

Ook voor een avontuurlijke reiziger is een goede voorbereiding handig. Dan start je je reis goed en kan je volop genieten.

In dit artikel vind je informatie over

Interessante feiten

Republiek van Guatemala

Officieel staat het land bekend als de Republiek van Guatemala. De naam Guatemala is afkomstig van de inheemse naam Quauhtemallan, wat “plaats van veel bomen” betekent. De natuurpracht is ook één van de redenen om naar Guatemala te gaan.

Ligging

Guatemala is gelegen in Centraal-Amerika en grenst aan Mexico in het noorden en westen, Belize in het noordoosten, Honduras en El Salvador in het zuiden. Aan beide kanten vind je bruisende golven. De oostkust grenst namelijk aan de Caraïbische Zee en de westkust aan de Pacifische Oceaan. Het land is onderverdeeld in 22 departementen. Ieder department heeft weer een eigen karakter, natuur en cultuur.

Hoofdstad

De hoofstad van Guatemala is Guatemala-Stad en ligt min of meer in het zuidwesten van het land. Wist je dat Guatemala-Stad de grootste stad van Centraal-Amerika is? Met een bevolking van meer dan 2 miljoen mensen, is het een bruisende metropool vol leven en activiteiten. Daarnaast is het ook de gastronomische hoofdstad van het land.

18 miljoen chapines

De meerderheid van de bevolking, de Guatemaltecos, noemen zichzelf ook wel chapines. De Guatemalteken gebruiken deze bijnaam luid en vol trots en het slang woord is onderdeel van hun identiteit. Het woord chapín komt oorspronkelijk uit Spanje en verwees naar een type schoen dat in de vijftiende eeuw veel door edelen werd gebruikt. Ontmoet de 18 miljoen vriendelijke chapines en leer over hun rijke erfgoed.

Talen

Naast Spaans worden er ook 24 verschillende talen gesproken, de meeste zijn Maya-gebaseerd. Zo komt het voor dat er in één klein gebied je de klanken van bijvoorbeeld Q’eqchi’, Kaqchikel, Tz’utujil en K’iche’ hoort. Niet iedereen in Guatemala spreekt Engels. Vooral in afgelegen gebieden begrijpt de lokale bevolking er niets van als je ze de weg vraagt in het Engels. Leer voor je naar Guatemala reist een paar woorden Spaans. Zo leg je veel makkelijker contact met de echte Guatemalteken.

Tijdsverschil

De tijd in Guatemala is GMT-6. Guatemala hanteert geen zomer- en wintertijd. Dus de klok staat hier altijd gelijk. Afhankelijk van het seizoen is het tijdsverschil met Nederland 7 of 8 uur vroeger dan in Nederland. Als je dus aan het einde van je dag iemand in Nederland wilt opbellen om vol geuren en kleuren over je nieuwste avonturen te vertellen is de kans groot dat diegene nog ligt slapen.

Feestdagen

Ervaar de levendige cultuur van Guatemala tijdens belangrijke feestdagen zoals Semana Santa, waar straten tot leven komen met processies en prachtige versieringen. Vier de onafhankelijkheid van het land op 15 september en ervaar de tradities van Allerheiligen op 1 november en Kerstmis. Vanaf 7 december zijn de pleinen en straten versiert met kleurrijke kerstlichtjes en hoor je regelmatig vuurwerk knallen.

Het weer en beste reistijd

Temperatuur

Je kan het hele jaar door naar Guatemala reizen, want het is er altijd gemiddeld 21˚C. Het land van de eeuwige lente. Met meer dan 360 microklimaten merk je dat de temperatuur vooral afhangte van de hoogte. In de Sierra de Los Cuchumatanes, op meer dan 3.000 meter hoogte, kan het 5˚C zijn, terwijl het op het strand 30˚C is.

Droge seizoen

Van november tot april is het meestal droog. In november en december zie je prachtige luchten met verbazingwekkende wolkenlandschappen. En je kan genieten van al het groen dat tijdens het regenseizoen is opgekomen.

Hoogseizoen

Hoewel het in het droge seizoen in Europa laagseizoen is, kan het druk zijn met het lokale toerisme in Guatemala. Dus zorg ervoor dat je ruim van tevoren reserveert.

Regenseizoen

Het regenseizoen loopt van april tot november. In september en oktober valt de meeste regen. Alles is groener en weelderiger. Voor natuurliefhebbers een prachtige periode om te reizen.

Praktische informatie

Gepaste kleding

Als je een rondreis door het hele land gaat maken, bereid je dan op alle weersomstandigheden voor. Een warme trui voor in de avond in de koele hooglanden, een regenjasje voor als de tropische regen komt en je luchtige zomerkleding voor je bezoek aan de tropische kustgebieden.

Culture etiquette

Ook is het aan te raden om je op een gepaste manier te kleden. Op bepaalde historische monumenten, maar ook in met name de meer rurale gebieden. In Guatemala is het niet heel gebruikelijk om je erg bloot of uitdagend te kleden. Uit respect voor de cultuur is het dus verstandig om daar rekening mee te houden tijdens het inpakken van je koffer.

Bellen, WhatsApp en Facetime

Tijdens je reis wil je af en toe contact houden met de buitenwereld en het thuisfront. TIGO biedt uitstekende internetdekking, en je kunt een simkaart kopen op de luchthaven om meteen verbonden te zijn. Vergeet niet om gebruik te maken van de gratis wifi die beschikbaar is in de meeste hotels en andere locaties.

Stroom

Guatemala gebruikt 110V stroom. Ook hebben ze een andere stekker. Het is dus verstandig om een reisstekker aan te schaffen. Tegenwoordig werken bijna alle moderne elektrische apparaten op verschillende voltages. Of je een omvormer nodig hebt voor Guatemala hangt af van jouw product. Wanneer er op jouw apparaat staat “INPUT: 100-240V, 50/60 Hz” hoef je niks te doen.

Vliegtickets

Vliegtickets

Er zijn geen directe vluchten beschikbaar van Amsterdam naar Guatemala. Het is het meest gebruikelijk om via de Verenigde Staten of Mexico naar Guatemala te reizen. Deze routes bieden tal van vluchtopties en zorgen voor een soepele reiservaring. Boek je ticket zo vroeg mogelijk, want de prijzen meestal stijgen naarmate de vertrekdatum nadert. Door vroeg te boeken, vergroot je jouw kansen om de beste deals en tarieven te krijgen.

Combinatiereizen

Naast vliegen via de Verenigde Staten of Mexico, kun je ook kiezen voor alternatieve vliegroutes via Costa Rica of Panama. Van daaruit kan je naar Guatemala vliegen of met een shuttle de grens over. Alle routes bieden een interessante optie om een combatiereis met Guatemala te maken.

Paspoort en visum

Paspoort

Om Guatemala binnen te kunnen komen heb je een geldig paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig vanaf het moment dat je Guatemala inreist. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 18 jaar. Reis je met kinderen jonger dan 18 jaar? Check dan welke documenten je nodig hebt op de website van de Rijksoverheid en neem deze mee op reis. Dan voorkom je langere wachttijden bij de grenscontroles.

Visum

Je hoeft niet van te voren een visum aan te vragen. Bij de grenscontrole ontvang je een visumstempel voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Controleer goed of je inderdaad een visumstempel krijg om problemen of boetes te voorkomen bij het uitreizen. Voor een visum voor langer verblijf of vragen over visa kun je terecht bij de ambassade van Guatemala in Den Haag.

ESTA formulier

Let wel op als je een vliegticket boekt met een tussenstop in USA. Om de overstap te kunnen maken heb je een ESTA reisvergunning nodig. Controleer van te voren of je aan de voorwaarden voldoet. Je kan dit controleren op de website van visum buitenland. Daar vind je uitgebreide informatie.

Verzekering

Reisverzekering

Een reisverzekering voor Guatemala wordt sterk aanbevolen bij het plannen van een reis naar het land. Een goede reisverzekering kan dekking bieden voor verschillende onverwachte situaties en je gemoedsrust geven tijdens je reis.

Annuleringsverzekering

Annuleringsverzekering, ook wel bekend als reisonderbrekingsverzekering, is een type reisverzekering dat dekking biedt voor financiële verliezen als je je reis moet annuleren of onderbreken vanwege onvoorziene redenen. Het is ontworpen om je investering in reiskosten, zoals vluchten, accommodaties en andere vooraf betaalde regelingen, te beschermen.

Geld

Valuta en wisselkoers

De officiële valuta van Guatemala is de quetzal, genoemd naar de nationale vogel. Amerikaanse dollars worden ook algemeen geaccepteerd in grootstedelijke gebieden. De wisselkoers is ongeveer 8 Quetzal voor 1 Euro en is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Het kan handig om voor vertrek naar Guatemala een klein bedrag in Amerikaanse dollars mee te nemen. Dat is wel zo makkelijk voor de aankomst op de luchthaven en je eerste dag in Guatemala.

Geldautomaten

De snelste en goedkoopste manier om Quetzales te krijgen, is via de geldautomaten. Master Card en Visa zijn de meest geaccepteerde kaarten. Apple Pay werkt goed waar creditcards werken. Let bij het gebruik van geldautomaten extra op dat je je kaart terugkrijgt, want in Guatemala krijg je de kaart pas terug nadat je het geld hebt gekregen, terwijl je hier in Nederland de kaart direct terugkrijgt.

Contant geld

Buiten de grote steden worden pinpassen en creditcards niet veel gebruikt. Het is daarom aan te raden aan om altijd contant geld bij je te hebben. In veel hotels en restaurants kun je met een kaart betalen, maar kleine supermarkten, markten of gidsen accepteren normaal gesproken alleen contant geld. Als je op weg bent naar een lange rit, zorg er dan voor dat je voldoende contant bijhebt.

Fooi

Fooien zijn over het algemeen inbegrepen in de restaurants (je ziet 10% servicekosten op de rekening). Als dit niet is inbegrepen of als je iets extra’s wilt geven, is 10% het normale bedrag dat we fooien geven in restaurants. Het is ook gebruikelijk om je gids of chauffeur een fooi te geven als je tevreden bent met hun diensten. De salarissen in Guatemala zijn niet hoog en ze zijn erg blij met een beetje extra.

Vervoer

Autorijden

Een auto huren is niet zo gebruikelijk in Guatemala. In heel Guatemala is een groot deel van de wegen vaak niet goed onderhouden en niet voldoende gemarkeerd of verlicht. Vooral in de westelijke regio zijn er veel slechte wegen.

Verkeersveiligheid

De lokale bewoners zijn gewend aan de staat van de wegen, het gebrek aan verkeersveiligheidseducatie. Guatemalanen rijden een beetje aggressief. Een autoverzekering is niet verplicht, wat betekent dat als je een ongeluk krijg, de andere partij waarschijnlijk niet verzekerd is. Aan de positieve kant, als je iemand je laat rijden, kun je genieten van de opmerkelijke landschappen en zorgeloos van de ene naar de andere bestemming reizen.

Chicken Bus

Chicken bus, ook wel camioneta genoemd, is hét openbare vervoermiddel in Guatemala en een ervaring op zich. Deze kleurrijke, omgebouwde Amerikaanse schoolbussen zijn een goedkope en avontuurlijke manier om door het land te reizen. Niet alleen zijn ze heel betaalbaar, ze bieden ook de mogelijkheid om in contact te komen met de lokalen. Ze zitten wel vaak vol en zijn niet heel snel, dus als je een ritje met een chickenbus wilt ervaren kan je het beste een klein ritje maken zonder bagage.

Boottaxi's

Op het meer van Atitlan varen de hele dag kleine motorbootjes van de ene plek naar de andere plek. Er zijn goede verbindingen om bij elk dorp te komen. Soms moet je even ergens een overstap maken. Die kans kan je grijpen om een bezoek te brengen aan het dorp. Het is een heerlijke manier om het meer te verkennen.

Tuk-Tuk's

Mocht je bij een verblijf aan het meer van Atitlan toch liever droog op wal blijven, dan is de Tuk Tuk wel een goed alternatief. Die rijden je over de soms hobbelige wegen van het ene dorp naar het andere. Uiteraard betaal je er wel wat meer voor dan met de boot, maar je zit wel privé en op het droge.

Veiligheid

Ontwikkeling veiligheid

Ondanks de wilde tijden die Guatemala heeft gekend is het land een veilig land om te reizen. Na een lange periode van oorlog is op 29 december 1996 een vredesakkoord getekend. Het creëren van veiligheid is een belangrijke peiler voor Guatemala. De criminaliteit in Guatemala is de laatste jaren enorm afgenomen. Zeker tegen reizigers. Want toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor het land. Daarom is er een hoop geïnvesteerd in veiligheid. En dat merk je. Je kan met een gerust hart en vertrouwen door het land reizen.

Guatemala-stad veiligheid

In de veel landen is de hoofdstad vaak niet de meest gezellige stad van het land, maar Guatemala-Stad is aangenamer dan de meeste mensen verwachten. Natuurlijk bestaat er niet zoiets als een 100% veilige plek in de wereld. Daarom moet je altijd je gezond verstand gebruiken, voorzichtig zijn en op je bezittingen letten. Ernstige misdrijven zijn over het algemeen verleden tijd, maar diefstal komt nog wel regelmatig voor. Dus let wel goed op voor zakkenrollen in drukke straten, op markten, busstations en pleintjes.

Lokale support

Wil je een zorgeloze, volledig georganiseerde reis zodat het enige dat hoeft te doen is te genieten van alle inspirerende momenten en plekken in Guatemala?
Picture of Hallo, daar!

Hallo, daar!

Ik ben Paula, jouw toegewijde Guatemala Reisspecialist en een echte chapina in hart en ziel!

Voor mij is het plannen van een reis net zo belangrijk als de reis zelf. Het is een ervaring die je moet koesteren en genieten. Laat mij je helpen bij het creëren van een perfect uitgebalanceerde reisroute door Guatemala, zodat je je tijdens de hele reis vol vertrouwen en zonder stress voelt.

Met Let's go to Guatemala kun je rekenen op persoonlijke aandacht en een zorgeloze ervaring terwijl je dit prachtige land ontdekt met mijn lokale inzicht.

Dankzij ons uitgebreide netwerk en directe samenwerking met alle lokale partners, kunnen we snel schakelen. Als er voor of tijdens de reis iets gebeurt, staan mijn lokale team en ik persoonlijk voor je klaar. We zorgen ervoor dat je altijd goed ondersteund en geholpen wordt, zodat je met een gerust hart kunt genieten van je avontuur in Guatemala.

Picture of Hallo, daar!

Hallo, daar!

Ik ben Paula, jouw toegewijde Guatemala Reisspecialist en een echte chapina in hart en ziel!

Voor mij is het plannen van een reis net zo belangrijk als de reis zelf. Het is een ervaring die je moet koesteren en genieten. Laat mij je helpen bij het creëren van een perfect uitgebalanceerde reisroute door Guatemala, zodat je je tijdens de hele reis vol vertrouwen en zonder stress voelt.

Met Let's go to Guatemala kun je rekenen op persoonlijke aandacht en een zorgeloze ervaring terwijl je dit prachtige land ontdekt met mijn lokale inzicht.

Dankzij ons uitgebreide netwerk en directe samenwerking met alle lokale partners, kunnen we snel schakelen. Als er voor of tijdens de reis iets gebeurt, staan mijn lokale team en ik persoonlijk voor je klaar. We zorgen ervoor dat je altijd goed ondersteund en geholpen wordt, zodat je met een gerust hart kunt genieten van je avontuur in Guatemala.

Heb je vragen?

Ik ben hier om te helpen! Ik zie dat Guatemala je aanspreekt en je wilt er meer over weten. Laat me weten hoe ik je kan assisteren en laten we samen dit avontuur plannen!