Tikal

De oude Maya-stad Tikal is de grootste gerestaureerde archeologische vindplaats in Amerika

In het departement Petén in het noorden van Guatemala staat het Maya-biosfeerreservaat, het grootste beschermde gebied in Midden-Amerika, met 21.000 km2 dat bijna een vijfde van het nationale grondgebied beslaat.

Binnen het reservaat zijn er veel archeologische vindplaatsen die de bloei van een van de meest geavanceerde beschavingen in Amerika vertegenwoordigen. Tikal, de beroemdste site en bekend om zijn iconische ‘Tempel van de Grote Jaguar’, is een van de belangrijkste steden van de klassieke Maya-periode en was de grootste rivaal van Calakmul. Andere belangrijke sites zijn El Mirador, Nakbe, Uaxactun, Piedras Negras en Yaxhá.

Nationaal Park Tikal heeft een oppervlakte van 575 km2. Het werd in 1979 door UNESCO uitgeroepen tot het eerste culturele en natuurlijke werelderfgoed.

De oude Maya-stad Tikal, gelegen in het centrum van het park, is de grootste gerestaureerde archeologische vindplaats in Amerika. Het heeft meer dan 5000 structuren in een gebied van 16 km2, en slechts 5% is gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bezoeken.

Grote dieren zoals slingerapen, brulapen, neusberen, toekans en ocellated kalkoenen leven in Tikal. Er zijn ook jaguars en poema’s, die erg moeilijk te zien zijn.

Tikal, als een van de fundamentele symbolen van de Guatemalteekse identiteit, is een must voor bezoekers.

De zonsopgangtour maken en getuige zijn van het ontwaken van de jungle is een onvergetelijke ervaring. Het zien van de top van de piramides die bovenop de bomen zijn getekend terwijl je de vogels hoort zingen en af ​​en toe een brulaap in de verte maakt het bijna een heilig ritueel.

Welk tijdstip je ook kiest, Tikal is altijd een groot avontuur. Als je het later op de middag bezoekt, levert het licht op dat moment van de dag betere foto’s van de Gran Jaguar op.

Er zijn verschillende hotels in het park. Voor de tour bij zonsopgang of zonsondergang is een overnachting in het park misschien een goed idee. Jungle Lodge is mijn favoriet en degene die ik zou aanraden.

Houd er rekening mee dat...

  • Om de toegangskaarten voor Tikal te kopen, je naar een bank moet gaan, je identiteitsbewijs moet tonen en contant moet betalen, in quetzales.
  • Als je de zonsopgang- of zonsondergangtours doet, moet je naast de dagkaart ook het extra ticket voor 6 uur of na 18 uur kopen.
  • Als je een bezoek aan Tikal wilt combineren met een andere site, raad ik de tour van Yaxhá in de schemering aan met een prachtig uitzicht op het gelijknamige meer.
Hi, I'm Paula!

Hi, I'm Paula!

Guatemala Travel specialist and proud chapina in body and soul.

Questions? Feel free to ask

I love that Guatemala speaks to you and you want to know more about it. Let me know how I can help you!